BIOGRAFIE

annejan-nieuws.jpg
 
 

Anne Jan Toonstra is cabaretier, muzikant, presentator en acteur.

Tijdens zijn studie Geneeskunde won hij Cameretten in Rotterdam en het Groninger Studentencabaretfestival. Sindsdien maakte hij 5 solo-cabaretvoorstellingen, waaronder Hikikomiri, Murw, Oi en Noodzakelijk Kwaad. Op dit moment tourt hij door het land met zijn nieuwe voorstelling IIIII, die op 14 december 2017 in première ging in Theater de Oosterpoort in Groningen.

Daarnaast richtte Anne Jan verschillende theatergezelschappen op, zoals standupcomedy-collectief De Hyena’s en improvisatietheatergroep Commodoren waarmee hij nu in de Nederlandse theaters staat.

Hij presenteert Glasnost, een wekelijks radioprogramma over kunst en wetenschap in Groningen.

En, samen met collega en vriend Jelte Posthumus vormt hij Papegaaiduikers, een talkshow op maat voor elke gelegenheid.

Hij maakt muziek, regisseert, schrijft columns, en staat altijd open voor nieuwe plannen en ideeen.

 

Pers over Anne Jan Toonstra

“...De voorstelling kent een sterke opbouw en groeit gestaag naar een apotheose...Uiteindelijk als het opblazen en relativeren achter de rug is, blijft dat als enige over: Toonstra, zijn piano, zijn muziek. Sterk slot." (Dagblad vh Noorden)

"Toonstra weet wanneer hij meerdere grappen kan afvuren. Hij bespeelt zijn publiek, dat heeft hij in de vingers, maar tegen het einde tilt hij de voorstelling opeens naar een ander niveau...Toonstra vindt de perfecte toon. Hij blijft komisch, maar duikt bovendien de diepte in." (Theaterkrant)

"...Zijn optreden is verpletterend knap. Verrassend en origineel, snel, geestig, effectief, scherp, hard en eigentijds. Uitwaaierend laat hij je álle hoeken van het cabaret zien...Een naam om te noteren" (Jacques d'Ancona)

“Een chronische wervelstorm met veel gevoel voor humor” (Juryrapport Groninger Studenten Cabaretfestival)

“Uitstekend pianospel, geestige typetjes, originele vondsten en soms vlijmscherp engagement...” (Alexander Nijeboer, Volkskrant)