Podcast Terug Naar Het Begin
MD-Toonstra-220.jpg

Podcastserie Terug Naar Het Begin

Voor festival Terug Naar Het Begin maakt Anne Jan komende tijd, samen buurvrouw en theatermaker Karlijn Benthem, de podcastserie Rondje Om De Kerk. Hierin gaan ze op zoek naar de verhalen in de kleine dorpjes van Noord Groningen.

Als wielrennende Groninger doorkruist Anne Jan Toonstra op zijn zwart-witte Giant Defy Aluxx regelmatig kleine en nog kleinere Groningse dorpjes. Even zo regelmatig vraagt hij zich dan af: Wie wonen hier eigenlijk? Wat bracht en wat houdt ze er? Wanneer zijn ze hier gelukkig? Wanneer niet? En denken ze er wel eens aan om te vertrekken? Hoe zijn de onderlinge verhoudingen tussen de bewoners? En wat betekent dit dorp en dit gebied voor ze?

In de podcastserie Rondje Om De Kerk fietst Anne Jan nou eens niet door, maar knijpt hij in de remmen en gaat samen met Karlijn Benthem op zoek naar de verhalen onder de kerktoren. Ze leggen contact met de dorpsbewoners, laten zich rondleiden en leren zo het dorp en zijn mensen kennen. In elke aflevering stellen ze telkens één plaats, één generatie en één persoon centraal. Tijdens een wandeling worden deze bevraagd over hun dorp, hun leven en hun drijfveren. In de beschutting van de kerk worden zo een persoonlijke (familie)geschiedenis en een dorpsverhaal met elkaar verweven en de omgeving voor de luisteraar tot leven gebracht.

Om vervolgens de fietshelm weer op te zetten, de voeten in de pedalen te klikken; op naar het volgende dorp.

Op naar een nieuw rondje om de kerk.

Te vinden op:

Spotify

iTunes

Soundcloud


Anne Jan Toonstra
10 Dagen lang Glasnost op Noorderzon!

Vanaf donderdag 23 augustus presenteert Anne Jan, samen met Jelte Posthumus, weer 10 dagen lang de live talkshow Glasnost op Noorderzon. Na drie jaar op rij tijdens Noorderzon een dagelijkse live radioshow van drie uur te hebben gemaakt gaat Glasnost - hét Groningse journalistieke magazine over kunst en wetenschap - het dit jaar helemaal anders aanpakken op Noorderzon. Anne Jan en Jelte presenteren elke Noorderzonavond een totaal vernieuwde en verrassende live talkshow. Ze nemen je in sneltreinvaart mee langs alle onderdelen van het festival. 

Glasnost op Noorderzon is een interactief programma dat je in een spetterend uur op de hoogte brengt van het programma, de randactiviteiten en alle andere festivalperikelen van Noorderzon. Luchtig en grappig, maar ook serieus en inhoudelijk. Gesprekken met artiesten worden afgewisseld met publieksrecensies, eetrubrieken, columns en muziek. De show wordt elke avond afgesloten met een zinderend slotspel. Een bak gezelligheid en je steekt er ook nog eens wat van op!

Elke avond van 19-20u.
Lokatie: Terras op de Caroussel (Noorderplantsoen)
Toegang gratis

Anne Jan Toonstra
Noorderzon Talks #2
IMG_7592.JPG

Ook de tweede aflevering van Noorderzon Talks 2018 werd gepresenteerd door Anne Jan en Jelte. In het Grand Theatre ontvingen ze programmeurs en andere medewerkers van het festival en spraken met hen over Noorderzon en gaven ze een inkijkje in het programma van de komende editie van het festival. Noorderzon begint op donderdag 23 augustus. Zoals afgelopen jaren zal Glasnost ook dit jaar weer 10 dagen lang elke avond (tussen 19.00 en 20.00) een talkshow maken vanuit het Noorderplantsoen. Anne Jan en Jelte zullen elke avond als duo-hosts de presentatie voor hun rekening nemen. 

Café Glasnost over De Dood
P5171726.jpg

Samen met Jelte Posthumus presenteerde Anne Jan op donderdag 17 mei in Brouwerij Martinus in Groningen de derde editie van Café Glasnost. Het thema van deze editie luidde “De Dood; uit de tijd?”

Hoe gaan wij in onze moderne westerse samenleving eigenlijk om met de dood en troost? Wat zou hierin verbeterd kunnen en moeten worden? Wat kan de filosofie ons hierover leren? En wat heeft de wetenschap er over te zeggen? Hoe werkt de dood, rouw en rouwverwerking eigenlijk in de praktijk? Zouden we definitief van onze doodsangst af kunnen komen? En hoe wenselijk zou het zijn om onsterfelijk te zijn? Want is de dood eigenlijk niet de beste deadline die er bestaat?

Te gast waren longarts/columnist Sander de Hosson, filosoof Menno de Bree, hoogleraar godsdienstfilosofie en ethiek Christoph Jedan en bijzonder hoogleraar psychologie Jos de Keijser. Anderhalf uur lang spraken we vanuit hun vakgebieden met hen over ‘dat lot dat ons allen in eindigheid verbindt’.

De muzikale en poëtische omlijsting van de avond werd vervuld door dichter Kasper Peters, zangeres Eva Waterbolk, en pianist Durk van der Meer. En Jeroen Anneveldt was aanwezig met een column.

Luister de uitzending hieronder terug!

Eerdere afleveringen van Café Glasnost vind je hier

Noorderzon Talks
IMG_7266.JPG

Afgelopen vrijdag presenteerde Anne Jan, samen met collega-Papegaaiduiker Jelte Posthumus, de eerste editie van Noorderzon Talks 2018. In het Vrijdag Theater in Groningen werd het publiek alvast warm gemaakt voor Noorderzon en haar programma. Men werd bijgepraat over alle ins en outs van het festival. Artiesten en voorstellingen werden besproken, en nieuwe Noorderzon-projecten werden geïntroduceerd.

Ook de volgende editie van Noorderzon Talks, op vrijdag 15 juni a.s. in het Grand Theatre, wordt door Papegaaiduikers gepresenteerd. Daar kunt u bij zijn! Voor meer informatie: Kijk op de website van Noorderzon. 

Café Glasnost #3: De Dood
P5171726 (1).jpg

Op donderdag 17 mei presenteerde Anne Jan, samen met Jelte Posthumus in Brouwerij Martinus in Groningen de derde editie van Café Glasnost. Het thema van deze editie luidde “De Dood; uit de tijd?”

Want hoe gaan wij in onze moderne westerse samenleving eigenlijk om met de dood en troost? Wat zou hierin verbeterd kunnen en moeten worden? Wat kan de filosofie ons hierover leren? En wat heeft de wetenschap er over te zeggen? Hoe werkt de dood, rouw en rouwverwerking eigenlijk in de praktijk? Zouden we definitief van onze doodsangst af kunnen komen? En hoe wenselijk zou het zijn om onsterfelijk te zijn? Want is de dood eigenlijk niet de beste deadline die er bestaat?

Te gast waren longarts/columnist Sander de Hosson, filosoof Menno de Bree, hoogleraar godsdienstfilosofie en ethiek Christoph Jedan en bijzonder hoogleraar psychologie Jos de Keijser. Anderhalf uur lang spraken we vanuit hun vakgebieden met hen over ‘dat lot dat ons allen in eindigheid verbindt’.

De muzikale en poëtische omlijsting van de avond werd vervuld door dichter Kasper Peters, zangeres Eva Waterbolk, en pianist Durk van der Meer. En Jeroen Anneveldt was aanwezig met een column.

Luister de show hieronder terug!

Anne Jan Toonstra
Benefiet Gasunie
WhatsApp-Image-2018-04-12-at-19.24.18-1024x882.jpeg

Op donderdag 12 april presenteerde Anne Jan de Gasunie Run to the Top. In deze estafette sponsorloop, georganiseerd door het personeel van de Gasunie, werd geld opgehaald voor de campagne Hartenvrouw van de Nederlandse Hartstichting. 16 Teams van 6 deelnemers beklommen zo vaak mogelijk de 382 traptreden van het 16 verdiepingen tellende Gasuniegebouw in Groningen. Hiermee werd een supermooi bedrag opgehaald van 11.000,-