Podcast Terug Naar Het Begin

MD-Toonstra-220.jpg

Podcastserie Terug Naar Het Begin

Voor festival Terug Naar Het Begin maakt Anne Jan komende tijd, samen buurvrouw en theatermaker Karlijn Benthem, de podcastserie Rondje Om De Kerk. Hierin gaan ze op zoek naar de verhalen in de kleine dorpjes van Noord Groningen.

Als wielrennende Groninger doorkruist Anne Jan Toonstra op zijn zwart-witte Giant Defy Aluxx regelmatig kleine en nog kleinere Groningse dorpjes. Even zo regelmatig vraagt hij zich dan af: Wie wonen hier eigenlijk? Wat bracht en wat houdt ze er? Wanneer zijn ze hier gelukkig? Wanneer niet? En denken ze er wel eens aan om te vertrekken? Hoe zijn de onderlinge verhoudingen tussen de bewoners? En wat betekent dit dorp en dit gebied voor ze?

In de podcastserie Rondje Om De Kerk fietst Anne Jan nou eens niet door, maar knijpt hij in de remmen en gaat samen met Karlijn Benthem op zoek naar de verhalen onder de kerktoren. Ze leggen contact met de dorpsbewoners, laten zich rondleiden en leren zo het dorp en zijn mensen kennen. In elke aflevering stellen ze telkens één plaats, één generatie en één persoon centraal. Tijdens een wandeling worden deze bevraagd over hun dorp, hun leven en hun drijfveren. In de beschutting van de kerk worden zo een persoonlijke (familie)geschiedenis en een dorpsverhaal met elkaar verweven en de omgeving voor de luisteraar tot leven gebracht.

Om vervolgens de fietshelm weer op te zetten, de voeten in de pedalen te klikken; op naar het volgende dorp.

Op naar een nieuw rondje om de kerk.

Te vinden op:

Spotify

iTunes

Soundcloud


Anne Jan Toonstra